Predstavitev

Vokalno skupino Cantate Domino iz Kočevja je osnovalo sedem pevk in pevcev kočevskega župnijskega cerkvenega zbora oktobra 1989. Skupina, ki ves čas deluje v mešani zasedbi, prepeva različne glasbene zvrsti: priredbe slovenskih in tujih ljudskih pesmi, slovensko in tujo sakralno glasbo, posebno božične pesmi, maše, gospele, priredbe slovenskih in tujih popevk. Njihova posebnost je prepevanje starih kočevarskih pesmi v jeziku kočevskih Nemcev, ki so 600 let živeli na Kočevskem.

Nastop ob razglasitvi samostojnosti l. 1991

Nastop ob razglasitvi samostojnosti Slovenije, 1991 v Kočevju

Božični koncert 2008

Božični koncert 8. januarja 2008 v Šeškovem domu v Kočevju

Skupina nastopa na posvetnih in cerkvenih prireditvah (tudi mašah) v domačem kraju in po Sloveniji, gostovala je na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji, na Slovaškem ter Kanadi in ZDA, kjer je prepevala na svetovnem srečanju društev Kočevarskih Nemcev v Torontu in pri slovenskih rojakih.

Junija 2011 je skupina izvedla turnejo po Rusiji, kjer je bila gost zbora BFMI iz Kaluge pri Moskvi. Novembra 2011 pa je ta odlični ruski zbor kot gost Vokalne skupine Cantate Domino nastopil v Kočevju.

Z gostovanja po Kanadi in ZDA 2005

Z gostovanja po Kanadi in ZDA 2005

Slovakia Cantat, Bratislava 2008

Slovakia Cantat, Bratislava 2008

Vokalna skupina Cantate Domino se redno udeležuje območnih in medobmočnih pevskih revij, večkrat je sodelovala tudi na republiških revijah malih pevskih zasedb ter dvakrat na pop in jazz festivalu "Sredi zvezd" v Žalcu. Leta 2005 je nastopila v Slovenskem parlamentu.

Sredi zvezd, Žalec 2005

Sredi zvezd, Žalec 2005

Cantate Domino v slovenskem parlamentu 2005

Cantate Domino v slovenskem parlamentu 2005

Glasbeno je opremila dokumentarni film o Kočevarskih Nemcih »Pozabljeni otok« scenaristke Romane Kocjančič, ki je bil predvajan na RTV Slovenija leta 2009. Tudi za film ZGODBA O KOČEVARJIH, ki ga je na DVD izdala Skupnost Kočevarjev staroselcev iz Velikih Poljan, so pevci Cantate Domino prispevali glasbeno opremo. Skupina vsako leto izvede letni in božični koncert, na katera povabi zanimive goste iz Slovenije in tujine. Po petdesetih letih je v Kočevju obudila običaj koledovanja.

Snemanje kočevarskih pesmi za TV Slovenija 2007

Snemanje kočevarskih pesmi za TV Slovenija 2007

Koledovanje, december 1996

Koledovanje, december 1996

Vokalna skupina Cantate Domino je do sedaj izdala tri zgoščenke. Na zgoščenki ŽIVLJENJE JE PESEM so skladbe vseh žanrov, ki jih skupina goji.

Zgoščenka PAIN ROASHNPRÜNN- PRI ROŽNEM STUDENCU je kombinacija starih kočevarskih in slovenskih ljudskih pesmi.

Ob praznovanju 20-letnice delovanja je skupina poleg obsežne brošure, ki v besedi in sliki predstavi njeno bogato delovanje, izdala še zgoščenko CANTATE DOMINO- POJTE GOSPODU z domačo in tujo božično glasbo.

Ob obletnici skupine je ustanovna članica in pevka skupine Helena Štefanič napisala pesem Ljubezen iz Fridrihštajna, dirigent in skladatelj Anton Kolar pa je to ljubezensko pesem o Frideriku in Veroniki uglasbil v srednjeveških ritmih.


Vokalna skupina Cantate Domino je dobitnica bronastega priznanja na mednarodnem festivalu božičnih pesmi leta 2008 v Bratislavi, bronastega priznanja na regijskem tekmovanju leta 2009 v Ljubljani, srebrnega priznanja in posebnega priznanja za najboljši program v kategoriji malih vokalnih zasedb na mednarodnem tekmovanju Slovakia Cantat leta 2010, srebrnega ter zlatega priznanja na mednarodnem tekmovanju Venezia in Musica 2012 v Benetkah ter srebrne plakete Občine Kočevje za leto 2009.

Konec maja 2012 pa je skupina Cantate Domino odmevno sodelovala v sklopu proslave ob 20 letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. Skupina je prepevala med slovesnim bogoslužjem, ki ga je v baziliki Marije Snežne v Rimu daroval vatikanski državni tajnik, ob somaševanju 20 duhovnikov. Ob diplomatskem sprejemu, ki je sledil bogoslužju, pa je skupina pripravila še priložnostni koncert.

Slavolok v Rimu

Pred slavolokom na Forum Romanum

Med bogoslužjem v Vatikanu

Med bogoslužjem v Vatikanu

Zaradi pestrosti programov, ki ji jih skupina prepeva, skupina nastopa pogosto in ob različnih priložnostih. Tako je septembra 2016 v narodnih nošah z venčkom starih kočevarskih pesmi nastopila ob odkritju spominske plošče mirovniku Petru Petschetu v Kočevju, pred predsednikom republike, Borutom Pahorjem.

Pred predsednikom republike

Foto: Tamino Petelinšek, protokol RS

Cantate domino

Foto: B. Šenk

V sklopu turneje po Italiji maja 2018, ki je vključevala nastop na tekmovanju vokalnih zasedb v Asissiju in Perugii, je skupina obiskala tudi Vatikan, kjer je prepevala na avdienci pri papežu Frančišku. Res je bilo posebno doživetje, ko se je slovenska pesem razlegla preko 30.000 glave množice na trgu sv. Petra.

Avdienca pri papežu


Avdienca pri papežu (foto: tiskovna agencija Svetega sedeža)

Skupino od ustanovitve vodi Franc Štefanič, po poklicu kirurg travmatolog.


© 2007 Cantate Domino
[...]N3